Marka vekili, bir gerçek ya da tüzel kişiyi Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde temsil etme yetkisine sahip kimsedir. Marka vekilleri, marka, coğrafi işaret ve geleneksel ürün adları, tasarım konularında danışmanlık hizmeti verebilmekte ve ve bu konularda Kurum nezdinde başvuru sahipleri adına işlem yapabilmektedir.
Marka vekili olabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, fiil ehliyetine sahip bulunmak. en az dört yıllık lisans eğitimi veren yükseköğretim kurumlarının veya bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarının birinden mezun olmak, Türk Ceza Kanununda düzenlenen ve ilgili Yönetmelikte sayılan suçlardan mahkum olmamak, Türkiye’de yerleşim yeri sahibi olmak gerekmektedir. Bu şartları taşıyanların marka vekili olabilmesi için Türk Patent ve Marka Kurumunun 2 yılda bir yaptığı ve genel yeterlilik ve mesleki yeterlilik bölümlerinden oluşan sınavlarda başarılı olmaları gerekmektedir. Tüm şartları yerine getirenler, Kurumun marka vekili siciline kaydolarak, marka vekilliği hizmeti verebilecektir.
Görüldüğü üzere, Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapma konusunda, ancak Kurumun siciline kayıtlı olan vekiller hizmet verebilmektedir. Bu nedenle marka, coğrafi işaret ve geleneksel ürün adları ile tasarım konularında hizmet almak isteyen kimselerin/şirketlerin, çalışacakları kişilerin Kurum nezdinde yetkili olup olmadıklarını araştırmaları gerekmektedir.
Ayrıca belirtmek lazımdır ki, marka, coğrafi işaret ve geleneksel ürün adları, tasarım uzmanlık gerektiren konulardır. Bu sebeple de marka vekilliği hizmetini ancak yukarıda yazılı tüm şartları taşıyan, alanında uzman kimseler verebilmektedir. Bir hak kaybına uğramamak için, bu konularda işin uzmanından hizmet almakta fayda olduğunu vurgulamak isteriz.
Türkiye’de yerleşik gerçek ve tüzel kişiler, Kurum nezdindeki işlemlerinde vekil görevlendirmek zorunda değildir. Ancak Türkiye’de yerleşik olmayan gerçek ve tüzel kişiler, yapacakları marka başvurularında, marka vekili görevlendirmek zorundadır.