Marka tescili kural olarak, tescil edildiği ülkede koruma sağlar. Yurtdışında da koruma talep edilmesi halinde, talep edilen ülkelerde de tescil yapılması gerekmektedir. Tescil talep edilen ülkelere tek tek başvuru yapılmasına bir engel yoktur. Ancak bunun daha faklı, pratik ve ekonomik yolları da vardır.
- Uluslararası Marka Tescili (Madrid Sistemi): Tek bir başvuru ile birden çok ülkede marka koruması sağlamaya yarayan sistemdir. Türkiye’nin 1999 yılında taraf olduğu Markaların Uluslarası Tescilline İlişkin Madrid Protokolü, tek başvuru ile birden çok ülkede tescil imkanı sağlamaktadır. Madrid Protokolüne göre, Türkiye dışındaki ülkelerde tescil talep edilebilmesi için, markanın Türkiye’de tescilli olması şarttır.
Uluslararası başvuru, Madrid Protokolü’ne taraf bir ülkede gerçek ve etkin sınai veya ticari bir kuruluşa sahip veya o ülkede yerleşik veya o ülkenin tabiiyetinde olan gerçek veya tüzel kişiler tarafından yapılabilmektedir. Uluslararası marka başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu aracılığıyla Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’ne yapılmaktadır.
Üye ülkeler: https://www.turkpatent.gov.tr/TURKPATENT/resources/temp/7333A004-5A9F-4E7A-B7A9-2F9C4A6577AF.pdf
Avrupa Birliği Markası (CTM)
Marka sahipleri tek bir başvuru ve belge ile üye ülkeler nezdinde Avrupa Birliği’nde tek hukuk (AB Hukuku) çerçevesinde koruma talep edebilmektedirler. Avrupa Birliği üyesi ülkeler kapsamında bir koruma sağlamaktadır. Tescil işlemleri Avrupa Birliği Fikri Haklar Ofisi (EUIPO- European Union Intellectual Property Office)’nde yürütülmektedir. Başvurular, doğrudan EUIPO yapılabileceği gibi, Birliğie üye ülkelerin ofisine ya da Madrid Protokolü çerçevesinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılabilmektedir.
Günümüzde ticaretin bir ülkeyle sınırlı kalması neredeyse olanaksız hale gelmiştir. Gerek internet üzerinden satışların artması gerekse diğer ülkelerle yapılan ticari işbirlikleri, markanın yurtdışında da korunmasını zorunlu hale getirmiştir. Rekabetin artmasıyla da önemli meselelerden biri haline gelen uluslararası marka tescili için, yukarıda en sık tercih edilen sistemler anlatılmıştır.