Tanıma Ve Tenfiz Davası Hakkında Bilinmesi Gereken Önemli Hususlar
Yurt dışında boşanmış bir kişi Türkiye’de de boşanmış sayılır mı?
Yabancı bir ülke mahkemesince verilmiş olan mahkeme kararlarının Türkiye’de uygulanabilirliği yoktur. Böyle bir kararın Türkiye’de de geçerli olabilmesi için öncelikle tanınması ve şartları varsa tenfizi gerekmektedir. Yurtdışında verilmiş olan bir boşanma kararının Türkiye’de geçerliliğinin kabulü tanıma davasının açılması ile mümkündür. Verilen karar hükümlerinin icra edilebilirliğinin sağlanması ise tenfiz davasının açılması ile mümkündür.
Yabancı ülkede verilen boşanma kararının doğrudan mahkeme kararı aranmaksızın nüfusa tescil edilmesi mümkün müdür?
29 Nisan 2017 tarihli resmi gazetede yayımlanan 690 numaralı kanun hükmünde kararname ile yabancı ülkede verilen bir boşanma kararının da dava açmaksızın nüfus kütüğüne tescil edilmesini önü açılmıştır. Fakat maddenin dördüncü bendindeki, “Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar bakanlık tarafından yönetmelikle belirlenir” demek suretiyle uygulanmasının yönetmelikle belirleneceği düzenlenmiştir. Söz konusu yönetmelik henüz düzenlenmedi ve bu nedenledir ki yurtdışında verilen bir boşanma kararının Türkiye’de de geçerli olabilmesi için tanımı ve tenfiz davasının açılması zorunluluktur.
Tanıma ve Tenfizin hukuki niteliği nedir ¿
5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk Ve Usul Hukuku Hakkında Kanun’un 5o. ve devamı maddelerinde tanıma ve tenfiz ile ilgili düzenlemeler bulunmaktadır. İlgili yasanın 50. Maddesi ‘’ Yabancı mahkemelerden hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilâmların Türkiye’de icra olunabilmesi yetkili Türk mahkemesi tarafından tenfiz kararı verilmesine bağlıdır.’’ demek suretiyle yabancı ülke mahkemesi kararının Türkiye’de icrai işlemlere konu edinilebilmesi için öncelikle Türkiye makamlarınca tenfiz işleminin yapılması gerektiğini düzenlemektedir. Yine aynı yasanın 58. Maddesinde; ‘’ Yabancı mahkeme ilâmının kesin delil veya kesin hüküm olarak kabul edilebilmesi yabancı ilâmın tenfiz şartlarını taşıdığının mahkemece tespitine bağlıdır.’’ demek suretiyle de yabancı mahkeme kararının kesin hüküm ifade etmesi için tanınmasının gerekliliğinden bahsedilmektedir. Tanıma ve tenfiz kavramları bu nedenledir ki hukuken farklılık göstermektedir. Yabancı mahkemelerde verilmiş bir kararın kesin hüküm teşkil etmesi bakımından tanıma usulü öngörülürken icrai işlemlere konu edinilebilmesi için tenfiz usulü öngörülmüştür. Bu davaların Türk Mahkemelerinde açılabilmesi için herhangi bir zamanaşımı veyahut hak düşürücü bir süre kısıtlaması bulunmamaktadır. Peki bu davalar hangi mahkemede ve hangi usul ile açılabilir?
Tanıma ve Tenfiz davasında görevli ve yetkili mahkeme neresidir¿
Tenfiz kararları hakkında görevli mahkeme asliye mahkemesidir. Fakat unutulmamalıdır ki ; Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama usullerine dair kanunun 4. maddesinin 2. fıkrasında aile hukukuna ilişkin yabancı mahkeme kararlarının tanıma ve tenfizinde aile mahkemeleri görevli kılınmıştır. O halde yabancı mahkeme tarafından verilen karar aile hukukuna ilişkinse tanıma veya tenfiz davasının aile mahkemelerinde açılması gerekmektedir.
Türk Mahkemeleri tarafından tanınması ve tenfizi için açılacak davada yetkili Mahkeme, davalı tarafın Türkiye’deki ikametgahı mahkemesidir. Davalı tarafın Türkiye’de ikametgahı bulunmuyor ise, sakini olduğu yerin mahkemesi yetkilidir. Bu da yok ise Boşanma tanıma tenfiz davası için, Ankara, İstanbul, İzmir mahkemeleri yetkilidir.
Tanıma ve tenfiz davasında hangi evraklar gereklidir, dava nasıl hesaplanır¿
Taleplerinizi içerir dava dilekçeniz ile birlikte; Yabancı mahkemelerden alınmış boşandığınıza dair karar ilamı, boşanma kararının kesinleştiğine ilişkin yazı, Apostile Şerhi, Boşanma kararının noter onaylı tercümesi ile iş bu dava açılır. Belge asıllarının sunulması önemlidir.
Tanıma ve tenfiz davası ne kadar sürer¿
Tanıma ve tenfiz davaları hukuki bilgi gerektiren ve önemli sonuçlar doğuran davalardır. O sebeple Türkiye’de çalışmakta olan, Türk mevzuatına hakim avukatlara vereceğiniz vekaletname ile süreci hukuka uygun şekilde yönetmeniz yararınıza olacaktır.