Enerji kimlik belgesi nedir ?
Enerji Kimlik Belgesi (EKB), 18.04.2007 tarihli 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’nun 3. Maddesinin i bendinde; ‘’ Asgarî olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgeyi ifade eder” demek suretiyle tanımlamakta olup kısaca EKB olarak anılmaktadır.
Bahsi geçen kanunun amacı; enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılmasıdır.
Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nin Enerji Kimlik Belgesi, Enerji Kimlik Belgesinde Bulunması Gereken Bilgiler ve Enerji Kimlik Belgesi Vermeye Yetkili Kuruluşlar Enerji kimlik belgesi düzenlenmesi başlıklı 25. Maddesinin 15. Fıkrası; ’’ Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranır. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir. ‘’ ve aynı Yönetmeliğin geçici 5. Maddesi ile bu fıkranın 01.01.2020’den sonra yürürlüğe gireceği hususları düzenlenmiştir.
Enerji kimlik belgesi alınmazsa ne olur ¿
01.01.2020’den sonra enerji kimlik belgesi bulunmayan binaların alım- satım- kira işlemleri yapılmayacaktır. Enerji kimlik belgesi alınması gereken binalar, yeni binalar ve eski binalar şeklinde ikili bir ayrıma tabi tutularak değerlendirilir. Taşınmaz satın almak, mevcut taşınmazını devretmek veya kiralamak isteyen kişiler tapuda gerekli işlemlerini yapabilmek için enerji kayıt belgesinin alınması artık zorunlu hale gelmiştir.
Enerji kimlik belgesi maliyeti ne kadardır ?
Enerji kimlik belgesi fiyatı için doğrudan bir tutarın belirtilmesi mümkün değildir. Enerji kimlik belgesinin maliyetini belirleyen değişkenler; binanın toplam inşaat alanı, benzer tip bina sayısı, toplam bina sayısı, inşaat ruhsatının tarihi, binanın lokasyonu, binanın projeleridir. Bu sebepledir ki standart olarak belirlenen bir maliyeti bulunmamaktadır.
Enerji kimlik belgesinin geçerlilik süresi ne kadardır ?
Enerji kimlik belgesinin geçerlilik süresi on yıldır.